Kuidas valida Jaapani nuga

Jaapani noad on tuntud oma kvaliteetse, erakordse disaini ja viimistletud meisterlikkuse poolest. Õige Jaapani noa valimine võib siiski olla väljakutse, eriti kui olete köögis algaja või teil pole nende noadega kogemusi. Siin on mõned näpunäited, kuidas valida õige Jaapani nuga, mis vastab teie vajadustele ja ootustele.

1. Tutvuge erinevat tüüpi noaga

Jaapani noa ostmisel on seda väga oluline kasutada oma eesmärgil. Näiteks tuleks Deba nuga kasutada ainult kalade lõikamiseks, takohiki - rohelised kalaplokid, ähvardavad - linnuliha / punane liha, Nakiri köögiviljade jaoks jne. Ehkki kõik eelnimetatud Jaapani noad võivad teha teravaid sisselõikeid, on nende terakujud ainult teatud eesmärkidel. Kasutades neid mitteinimeta eesmärgil, pole kasutajal mugav käed liigutada ja isegi noa tera kahjustada. Näiteks võib Takohiki köögiviljade kasutamine olla liiga palju tera pikkuse tõttu väga keeruline. Nii et enne Jaapani noa valimist on oluline teada, millist eesmärki otsite. Jaapani noaga laiemalt tutvumiseks lugege meie artiklit: Jaapani noad“.

2. Pöörake tähelepanu sellele, milliseid nuga materjale tegi

Jaapani noad võivad olla valmistatud mitmesugustest materjalidest, kuid roostevaba teras on väga populaarne materjal, kuna see on vastupidav, vastupidav ja hõlpsasti hooldatav. Lisaks võib neid valmistada erinevatest terasest kihtidest, andes nuga ainulaadsele ja esteetiliselt luksuslikule disainile. Roostevabast terasest materjalidest valmistatud noad ei vaja liiga palju hooldust, kuna nuga ise suudab tera teravust pikka aega säilitada. Need on ka korrosioonile vastupidavad, mis on noa üks peamisi probleeme. 

3. nuga käepide

Nuga käepide on väga oluline, kuna see peab pakkuma nuga mugavat ja ohutut ladustamist ja kasutamist. Enne noa ostmist pöörake tähelepanu käepideme kujule ja kvaliteedile. Ainult kätega nugad aitavad täpseid sisselõigeid käsitsi teha. Teadmata, mis käepide on mugavam, peaksid suuremad käteomanikud valima suuremate käte jaoks suuremaid käepidemeid ja väiksemaid käepidemeid. See väldib sõrmede ebamugavat asendit, mis võib noaga valesti käituda.

4. noa kaal

Nuga kogumass on samuti peamine tegur, mis määrab, kui mugav on noaga töötada. Paljud kasutajad valivad kerged noad, kuna neid on lihtsam puhastada, ning nende tasakaalu on lihtsam säilitada ning kerge noaga töötamine väldib väsimust. Jaapani noadel on tera ja käepideme vahel sageli täiuslik kaalu tasakaal, mis tagab mugavuse ja juhtimise optimaalse kasutamise.

5. noa tera

Nuga tera karedust on oluline noa käitlemisel hinnata. Duromeetrit ja Unit Rockwell C (HRC) kasutatakse noatera kõvaduse mõõtmiseks. Noad on tavaliselt vahemikus 53 kuni 62 tundi. Väiksem arv tähendab pehmemat terast. Pehme terasest nuga on lihtsam öelda, kuid see tähendab ka, et see kaotab teravuse kiiremini. Jaapani noad on kuulsad oma labade poolest, mis on äärmiselt teravad ja pikad teravad.