Jaapani nuga hooldus

Jaapani noad on maailma parimate hulgas. Kuid isegi parimaid noad tuleb korralikult hooldada, et need on teravad ja teenivad aastaid. Siin on peamised näpunäited Jaapani nugahoolduse jaoks. 

1. Kasutage oma kavandatud otstarbeks nuga

Kui kasutate oma Jaapani nuga valede ülesannete täitmiseks, ei kahjusta te mitte ainult tera, vaid vähendate ka selle tõhusust selle eesmärgil. Näiteks kui teil on "Gyuto" peakoka nuga, siis ärge kasutage seda selle tükeldamiseks, vastasel juhul kahjustate tera ja see võib isegi praguneda ja praguneda!

Kui teil on vaja väiksemate luude lõikamiseks kalanuga, ostke koka nuga asemel Yanagibi nuga.

Kõigil Jaapani noadel on eriline eesmärk, nii et veenduge, et kasutaksite neid selle kavandatud eesmärgil.

2. nuga pesemine

Jaapani noad tuleks pesta käsitsi seebi ja sooja veega. Ärge pange neid nõudepesumasinasse, kuna võite kahju ja käepidet kahjustada. Nõudepesumasinate vältimise peamine põhjus on see, et kuuma ja külma vee temperatuuri muutumisel kipub metall kiiresti laienema ja kahanema. Selle tulemusel võib teras muutuda rabedaks ja puruneda. Lisaks võivad nõudepesumasina pesuaines olevad kemikaalid noa käepidet kahjustada. 

Terasest puhastavaid käsna ja muid abrasiivseid esemeid tuleks vältida, kuna need võivad teie nuga tõsiselt kahjustada. Nuga puhastamisel on kõige parem kasutada pehme lappi või käsna. Ükskõik, kas teil on süsinik või roostevabast terasest nuga, peaksite pärast iga kasutamist pesema seepi sisse kastetud ja täielikult kuivatatud niiske käsna või rätikuga. Pärast pesemist ärge jätke nuga märjaks, kuna see võib roosteda, eriti kui see on valmistatud süsinikterasest. Kui teil on liiga pikk niiskus, võib isegi roostevaba teras roostetada.

3. Kasutage õiget lõikamistehnikat

Jaapani noaga on terav tera, kuid kui kasutate neid valesti, lagunevad nad kergesti ja purunevad.

Lõigake kindlasti korralikult, sujuvalt. Ärge keerake nuga lõikamise ajal, eriti raskemate esemete (näiteks kõrvitsaid, kartulid, porgandid jne) lõikades. Raskemate esemete lõikamisel kasutage liikumisi edasi -tagasi.

Ärge kunagi pehmendage liiga kõva toitu (välja arvatud juhul, kui nupp on spetsiaalselt loodud kõvade luude ja kõhre lõikamiseks).

Siin on nimekiri sellest, mida te ei saa Jaapani noaga lõigata:

  • Külmutatud toit (sealhulgas külmutatud liha)
  • Luud
  • Purgid
  • Mollusk kestad
  • Köögiviljad kõva küünenahaga nagu kõrvitsad

4. roostekaitse

Palju süsiniku sisaldavat ja roostevabast terasest võib valesti säilitada.

Pärast iga kasutamist on oluline nuga nii kiiresti kui võimalik pesta ja kuivatada.

Kui teie nuga roostetab, ärge paanitsege! Rooste eemaldamiseks on mitu lihtsat viisi. Üks võimalus on noa leotada mõni minut äädikas ja puhastada rooste nailonharjaga. Võite kasutada ka sidrunimahla või soolast vett. Kui rooste kaob, peske ja kuivatage enne nuga kasutamist täielikult.

5. Kasutage õiget lõikelauda

Nuga kasutatav lõikepind võib teie nuga eluiga oluliselt mõjutada.

Halvimad kasutatud lõikelauad on klaas või metall - vältige neid iga hinna eest, muidu kahjustate nuga koheselt!

Siin on üldreegel: vältige kõike, mis on raskem kui teie nugateras, sealhulgas põlevkivi, klaas, marmor, bambus ja muud materjalid.

Eelistatakse puidust või plastist valmistatud lõikelaudu. Plasti- ja puidust lõikelauad on pehmemad ja aitavad nuga kauem järsult hoida. Bambuslõikelauad ei sobi Jaapani noad, kuna need on väga rasked.

6. Hoidke nuga korralikult

Nugade hoidmisel veenduge, et noad ei puutu teiste metalliesemetega kokku, kuna see võib neid kahjustada.

Kõige parem on hoida noad puust noa aluses, seina külge kinnitatud magnetilisel (puidust) sulgudel või noakaitsega puusahtlis. Samuti saate nuga spetsiaalselt selle aluse loomiseks hoida. 

7. Õige nuga noaga

Regulaarselt jääb Jaapani nuga kauem teravaks ja võimaldab teil tõhusamalt kasutada kauem. Jaapani noa teritamisjuhised leiate meie artiklist  Jaapani noade teritamine“.

8. määrige nuga regulaarselt õliga

Õli noa määrimine aitab kaitsta tera rooste eest. Kõige sobivam on Camellia õli (nimetatakse ka Tsubaki õliks), mis on kerge ja tungib sügavalt. Tsubaki õli on ainult Jaapani noahoolõli termin, mida võib leida veebis või Jaapani poodides. See on valmistatud Camelia rõngastest ja on piisavalt õrn, et nugadel kasutada, kahjustamata tera või käepidet. See õli on rikastatud E -vitamiiniga, nii et see aitab teie nuga suurepärases seisukorras hoida.

Kandke puhtale pehmele riidele väike kogus õli ja hõõruge seda kogu noa teraga. Pühkige liigne õli ära. Tehke seda iga paari nädala tagant, et tera ei sõeluda.

Samuti saab kasutada mineraalõlisid, kuid see ei tungiks nii sügavale kui kaameliõli ja seda tuleb sagedamini määrida.

Pange nuga käepidemed, nii et aeg -ajalt kandke neutraalset köögivilja- või kummeliõli.